Jutestof er blevet mere og mere populært i den senere tid. Det fører an med hensyn til valg af stof, når det gælder EKO-looket. Man vælger ofte stofposer på grund af deres udseende og alsidighed. Stofspecifikationen er en vigtig overvejelse. Se, hvilke muligheder jutestof giver, og hvad de mest almindelige anvendelsesmuligheder er.
Hvad er jute?
Jute er en eksotisk enårig plante, der bliver op til 3 meter høj. Der findes en spiselig variant, som behandles som en grøntsag i mange lande. Jute – en stammefiber, der produceres af en plante af slægten jute, som dyrkes i Kina, Pakistan og andre lande med et lignende klima – varmt og fugtigt. Denne plante findes i tropiske områder. Den producerer et stof med en interessant hørlignende vævning. Det har naturligvis en gyldengrå farve. På markedet fås det i forskellige farver – primært fordi det egner sig godt til farvning.
Historien om jute
Jute er et stof, der har fulgt mennesket i tusindvis af år. Det var kendt helt tilbage i antikken – der er beviser for, at det blev brugt af bl.a. de gamle indere og kinesere. De tidligste omfattende optegnelser om dyrkning af jute og produktion af stoffer af fibrene, som arkæologer har fundet, stammer fra det 16. århundrede. I løbet af denne tid blev de gamle produktionsteknikker forfinet. Den industrielle udvikling i det 19. århundrede betød, at jute begyndte at blive masseproduceret. Materialet var dog oprindeligt kendetegnet ved en høj grad af grovhed, og det var først med årene, at man kunne opnå en finere version. Det er interessant at bemærke, at Indien og Kina stadig er de førende juteproducerende lande den dag i dag. Ud over dem eksporteres stoffet i store mængder af Thailand, Bangladesh og Elfenbenskysten.
Hvordan producerer man jutestof?
Jute, en alsidig plante, gennemgår en fascinerende rejse, før dens frøposer kan modnes. Når blomsterne er faldet, begynder høsten, som regel 130-140 dage efter såningen. Afskårne planter får lov til at visne, og kun de nøgne stængler bruges til stof. Disse stængler bindes sammen i bundter og lægges i blød i vand i 2-4 uger, så barken blødgøres. Dygtige hænder udvinder værdifulde cellulose-ligninfibre fra indersiden, som derefter skylles, presses og efterlades til tørring i to dage. Producenterne kan farve de udvundne fibre i alle farver. De bruger dem til at væve kurve, reb eller sender dem til spinderier for at producere garn. Dygtige håndværkere bruger så dette garn til at skabe mindre vævet stof, stilfulde sko, trendy håndposer og fængslende boligdekorationer. Ikke desto mindre er jute ikke egnet til tøj; moderne præferencer favoriserer blødere, hudvenlige stoffer til beklædning.
Hvilke anvendelsesmuligheder er der for juteposer?
På grund af deres holdbarhed og interessante udseende er sækkelærredsposer ideelle til boligindretning. En alternativ idé er at lægge en velduftende tørret frugt i posen og på den måde skabe et duftvedhæng til garderoben, som udstråler en behagelig aroma.
Du kan også bruge disse poser til at udtrykke taknemmelighed over for gæster, der deltager i en fest, en trend, der er blevet mere populær på det seneste. Folk pakker ofte små gaver til gæsterne i disse poser. Denne billige og dekorative emballage vil fungere perfekt i en lignende situation!
Er jutestof egnet til alle formål?
Juteposer er også en god mulighed for at dække urtepotter. De vil helt sikkert imponere dine gæster med deres fantastiske design og samtidig skjule de traditionelle, almindelige urtepotter. Det er dog vigtigt at huske, at stoffet er vandgennemtrængeligt, så vi skal passe på underkoppen eller sætte en blomst med et låg i posen.
For eksempel bruger folk sækkelærredsposer til at opbevare forskellige nipsgenstande.
Du kan bruge poser til at pakke gaver i. Du kan putte et krus, smykker eller en hvilken som helst gadget i sådan en lille pose. Naturkosmetik og alle former for kunsthåndværk ser særligt godt ud i juteposer.