Lavendel er en smuk plante, der kan være en fantastisk dekoration til dit hjem eller din have. Find ud af, hvordan du tørrer lavendel, og hvad du kan bruge tørrede lavendelblomster til!
Lavendel er en flerårig plante med smukke, dekorative blomster og en intens duft. Olien, der udvindes af den, har bemærkelsesværdige sundhedsfremmende egenskaber! Alene tilstedeværelsen af denne plante i hjemmet eller i haven er også yderst gavnlig (den afviser bl.a. myg og tiltrækker nyttige insekter)! Det er også værd at bruge tørrede blomster (de vil give en behagelig duft til hjemmets tekstiler og beskytte dem mod møl). Vi foreslår, hvordan du selv kan tilberede tørret lavendel.
Hvornår skal man høste lavendel?
Lavendel til tørring høstes i juli eller august. Lige før blomsterne er fuldt udblomstrede, når de fleste af dem stadig er i knopper, og man allerede kan se farven på blomsterstandene. Det er på dette tidspunkt, at man finder de fleste æteriske olier i lavendel.
Interessant nok er tidspunktet for høst også af en vis betydning. Det er bedst at gøre det ved middagstid – på dette tidspunkt er koncentrationen af olier højere end om aftenen, og planten har allerede haft tid til at tørre efter morgenduggen (som kan bidrage til, at der opstår skimmel under tørringen). Planten klippes bedst med en skarp beskæresaks.
Hvordan tørrer man lavendel?
Vær tålmodig, mens du tørrer planten. Hvis du forsøger at fremskynde processen, vil det gå ud over dig! Vi anbefaler kraftigt, at du ikke tørrer lavendel i ovnen eller i solen. Kun langsom tørring ved temperaturer under 40 grader giver dig mulighed for at bevare de værdifulde, flygtige komponenter. Hvis du tørrer den i solen, vil planten også miste sin smukke farve. Hvordan skal lavendel tørres? Den bedste måde er at lade den tørre naturligt, forskellen i kvaliteten af den tørrede lavendel vil være enorm.
Når du har skåret lavendlen, skal du dele den op i små bundter. Et elastikbånd er bedre end en snor eller et bånd til at binde dem sammen, da de tørrede stængler krymper og kan glide ud med tiden. Buketterne hænges derefter op med blomsterhovederne nedad. De skal tørres på et ventileret, skyggefuldt sted, der ikke er for varmt.
Kun helt tørrede lavendelblomster er egnede til brug. Hvis de stadig har lidt fugt indeni, vil der meget hurtigt komme skimmel på dem. For at være sikker på, at planten allerede er godt tørret, skal du kontrollere, at blomsten let kan skilles fra stilken. Under gunstige forhold tager tørringen ca. en uge.
Hvordan tørrer man lavendel i poser? – opbevaring af tørrede blomster
Tørret lavendel kan opbevares forseglet i en tæt lukket krukke indtil brug (undgå plast- og metalemballage). Den kan også straks hældes i stofposer med et dekorativt lavendelmotiv.
Til duftposer er det bedst at vælge poser af materiale, der er kendetegnet ved en høj lugtgennemtrængelighed. Organza-poser og klassiske hørposer vil f.eks. fungere perfekt her.
Hvad kan man bruge tørret lavendel til?
Blomster, der ikke er skilt fra stilkene, kan bruges til dekorative buketter. Lavendel anvendes med succes i kosmetikindustrien, f.eks. til fremstilling af naturlige sæber og badesalte.
Den kan også bruges i køkkenet til at tilberede originale desserter, f.eks. kager og is.
Du kan også tilberede en infusion af tørret lavendel. Til dette formål anvendes smalbladet lavendel, også kendt som medicinsk lavendel (Lavandula angustifolia).
De mest populære er dog uden tvivl duftposerne (duftposer med tørrede ingredienser). Du ved allerede, hvordan man tørrer lavendel i poser! Hvad kan du bruge sådanne naturlige duftposer til? De kan bruges i små rum, i en bil.
Det er dog særligt populært at placere dem i garderobeskabe, kommoder og påklædningsrum, da det giver tekstilerne en dejlig naturlig duft og giver en effektiv beskyttelse mod tøjmøl. Poser med lavendel bliver også ofte hængt op på børneværelser, da duften beroliger småbørn og er med til at sikre en fredelig nattesøvn.
Hvilken slags poser til lavendel?
En lille pose, der passer i din håndflade, kan blive en kilde til dejlig duft! Ud over tørret lavendel af god kvalitet har du brug for stofposer af høj kvalitet. Ved du, hvilke lavendelposer du skal vælge? Her er nogle forslag!
Når du laver en duftpose, skal du vælge en pose af det rigtige materiale. Poser af åndbart stof fungerer bedst – et let luftgennemtrængeligt materiale sikrer, at de tørrede blomster gradvist frigiver den vidunderlige duft af lavendel…. Det rigtige valg af materiale beskytter lavendlen mod at forvitre for hurtigt! Når dine poser holder duften i lang tid, kan du nyde lavendelaromaen i dit hjem uden at skulle skifte det tørrede produkt ofte.
Linnedposer og bomuldsposer med snørebånd er meget populære. De naturlige stoffer bevarer lavendelaromaen i længere tid! Disse øko-poser er miljøvenlige og ser godt ud. De er perfekte som boligdekoration, men kan også bruges som en lille gave.
Vores hit er organza lavendelposerne. Organza udmærker sig ved sin gennemsigtighed og karakteristiske netstruktur – i disse poser kan du vise din tørrede lavendel frem og nyde dens duft i lang tid. Det er organza, der oftest bruges til at sy duftposer til skuffer og garderobeskabe. Det er værd at vide, at duftposer lavet af dette stof også fungerer godt i bilen!
Hvor kan man købe poser til tørret lavendel?
Vil du lave poser med lavendelduft? Tjek kollektionen af duftposer med lavendel og tørrede blomster fra Saketos. Du kan vælge mellem en række færdige poser eller skabe din egen emballage. Er du interesseret i et personligt tryk, f.eks. med dit firmalogo? Eller har du brug for en tilpasset størrelse til din emballage? Ønsker du en farve uden for grundsortimentet? Intet problem for os! Kontakt os, så kan vi sammen skabe unikke poser til tørrede lavendeldufteprodukter.
De helbredende egenskaber af lavendelinfusion
Tørret lavendel bruges blandt andet til at lave en infusion, som har helbredende egenskaber. Det bør især søges af personer, der kæmper med fordøjelsesproblemer. Lavendelinfusion forbedrer tarmens peristaltik og lindrer samtidig mavesmerter og oppustethed. Vigtigst er det, at at drikke lavendelinfusion øger appetitten – dette er vigtig information for dem med manglende appetit!
Dette er ikke alle fordelene ved at drikke lavendelinfusion. Det er værd at vide, at det også er en allieret for patienter, der har problemer med urinvejene. Drikken hjælper med at bekæmpe infektioner og har samtidig vanddrivende egenskaber.
Lavendelinfusion bør også indtages under perioder med forkølelse og influenza. Olierne indeholdt i planten har antiseptiske og bakteriedræbende egenskaber, hvilket støtter kroppen i kampen mod periodiske sygdomme i halsen, bronkierne, lungerne og bihulerne. Der er intet til hinder for at drikke lavendelinfusion forebyggende – denne vane påvirker markant forbedringen af kroppens naturlige modstandsdygtighed.
Regelmæssigt indtag af lavendelinfusion har også en gavnlig virkning på nervesystemet – det anbefales til personer, der fører en stressende livsstil. Det bør også indtages af dem, der har problemer med at falde i søvn samt migrænikere! Det er bevist, at indtagelse af lavendelinfusion reducerer hyppigheden af hovedpine.
Hvordan tilbereder man lavendelinfusion?
Præparering af lavendelinfusion er faktisk barnligt let. Du skal blot putte en topfuld teskefuld tørrede blomster i en kop og hælde kogende vand over. Teen skal trække i cirka 5-10 minutter. Teen er klar til at drikke efter let afkøling, men der er ingen indvendinger mod at drikke den kold, når den er helt kølet af.
Mange mennesker beriger deres drikke med en teskefuld honning og citronsaft – disse ingredienser giver drikken endnu flere helbredende egenskaber og en rigere smag (til selve smagen kan honning erstattes med sukker). Citronsaft fremhæver også den lilla farve på drikken, hvilket gør “lavendel-te” til en god idé som en behagelig overraskelse til gæsterne.